BORA KA FILLUAR, STUHIA E FORTE DO TE VAZHDOJE DY DITE

February 8th, 2013


NEW YORK : Enti i Shërbimi Kombëtar i Motit dhe metereologë amerikan thonë se sot e nesër mbi shtetet e Bregdetiti Lindorë : Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Vermont dhe Rhode Island në verilindje të SHBA-ve do të ketë sipas tyre një stuhi të fortë e cila do të shoqërohet me rënie të dëdorës, e cila sipas parashikime nuk është parë gjatë 35 viteve të fundit, njoftoi sot në mëngjes Shërbimi Meteorologjik Kombëtar amerikan. Vendet që do të preken më shumë janë pjesët malore të New Yorkut dhe Bostonit ku pritet të bie deri në 60 cm dëborë.

Qysh sot heret në mëngjes janë marrë të gjitha masat në pritje të kësaj stuhie kalimtare. Është ndërprerë puna e disa aeroporteve të mëdhenj, duke përfshirë ata të New York-ut, Çikagos dhe Bostonit, ku për shkak të stuhisë janë anulluar rreth 900 fluturime.

Në Massachusetts është ndëprerë lëvizja e transpoprtit automobilistik dhe atij hekurudhor, dhe disa shkolla janë mbyllyr..Banorët e shteteve verilindore kanë filluar tashmë të blejnë ushqime, ujë, elektrikë dore, për ta kaluar stuhinë në shtëpi.Në Boston, Providence dhe në qytete të tjera do të mbyllen të gjitha shkollat.

Eshtë marrë masa nga qyteti i New Yorkut, që çdo qytetari që ka një telefon celular të marri një mesazh me tekst, “Emergent – Urgjencë – Alert – Kujdes ! Përgatitutuni të shmangi udhëtimet e panevojshme në rrugët e qyteti sidomos ata jashtë sajë – Kontrolloni në çdo moment në radio dhe televizion kanalin -NWS….”Kjo është për shkak se Shërbimi Kombëtar i Motit po punon me kompanitë e telefonave celular Cellphone për të shpërndarë këto mesazhe

Simbas Shërbimi Kombëtar i Motit : Bora ka filluar me një intensitet të ulët, qysh sot heret në mëngjes dhe zyrtarët lokal dhe qeveritarë në bashkëpunimet me autoritetet vendore janë duke marrë këtë njoftim si shumë seriozisht.Kryetari i Bashkisë së New Yorkut, Michael Bloomberg dhe stafi i tij dje vizituannjë Departamentet e Mirëmbajtjes së Rrugëve të qytetit, dhe kontrolluan gadishmërinë e tyre me mejetet e motorizuar për pastrimin të objekteve të kanalizimeve dhe atyre për pastrimine dëborës,

Kryetari i Bashkisë së New Yorkut, Michael Bloomberg u delkaroi gazetarëve se : “Ne jemi të gatshëm për të përballuar këtë stuhi dëbore dhe kemi në dispozicion 250.000 ton kripë të cilat do të shpërndahen dhe hidhen nëpër rrugët e qytetit me anë të 350 shpërndarsve të kripës dhe kemi në gatshëmëri për t’u vënë në në punë qysh sot 1.800 kamionë të pastrimit të dëborës. ”
Aktualisht, thuhet se në New York zyrtarët shtetërorë, dhe ata vendorë janë duke kërkuar nga njujorkezët për të shmangur udhëtimet të cilat ata i quajnë të panevojshme . Kjo masë duhet të aplikohet edhe në zonat bregdetare në Brooklyn, Queens dhe Long Beach se do të ketë një rritje jonormale prej 3-5 metra me valët e oqeanit – alternativ për një përmbytje të mundur.Kjo është vetëm ajo që zona ka nevojë!

Parashikimet ndryshme për stuhi të madhe nesër kanë filluar të konvergojnë në një skenar të ngjashëm, me atë që ndodhi me uraganin Sandi fundvitin e kaluar thotë Shërbimi Kombëtar i Motit. Ata thonë se stuhia dimërore për qytetin dhe rrethinat përreth New York, SuffolkCounty dhe më shumë Connecticut janë n?7 zonën që do të përfshihen nga kjo stuhi që do të zgjasë shumë pak. Mbasi javën që vjen temperaturat do të rriten deri në 42 degree. Megjithatë, thotë Shërbimi Kombëtar i Motit: “Ne duhet të paralajmërojmë se një ndryshim i vogël në qendrueshmërinë e motit këtë fund javë është e pritshme mbasi stuhia do të shkaktojë një ndryshim të madh në parashikimin mbasi pritet të ketë më shumë borë se bie zakonisht në këtë muaj.

Mbasi sipas saj janë dy sisteme të presionit të ulët të përfshira, si forca lëvizëse e stuhisë e cila rezulton dhe te pasiguria në parashikimin e tij.Ulët i parë është një Clipper Alberta lëviz mbi Liqeneve të Madh sonte. Nga vetë kjo do të jetë një stuhipavënë re, duke rënë një inç ose në mënyrë të dëborës në qytet gjatë natës sonte.Problemi është një Gjirit Bregu ulët shpejt do të ndjekë dhe të lëvizinnga mbi oqean nga premten në mbrëmje.Kur energjia e stuhisë së parë është shtuar në të dytë, stuhia kombinuar do të kthehet në një nor’easter egër.

Në New York pritet të bie deri në 60 cm dëborë sonte e cila do të pasohet nga një rënie e shiut nesër si ngritjen e temperaturës . Sonte në mbrëmje dëbora mund të mbërrijë të bjerë me intensitet të madh diku në mesditë dhe pasdite deri në mbrëmje . Gjatë ditë së sotme parashikojnë metereologët do të ketë në qytet dëborë deri 4-8 inç

Erërat nga Lindja-Verilindjedo të jenë nnga 20-25 mph në 50 mph drejtë një vale të lartë me hënën e plotë që do të shkaktojë përmbytje bregdetar në Long Island Sound dhe ndërmjet Long Island dhe Eastern Long Island .(KORTEZI: BEQIR SINA)

 

Tags: ,

Leave a Reply